منظور از کاهش سریع وزن چیست؟
بسیاری از بازاریابها به مشتریها قول “کاهش سریع وزن” را میدهند. دستهبندی همه آنها در یک گروه دشوار است.
این ادعاها مبنی بر سریعترین رژیمهای کاهش وزن را در گروههای زیر دستهبندی میکنیم:
رژیمهای سمزدایی
یک خواننده مشهور، رژیم غذایی “سمزدایی کامل” را رایج کرد که حاوی آب، آبلیمو، شربت افرا و فلفل کاین بود. انواعی از این رژیمها دستکم از دهه ۵۰ میلادی وجود داشتهاند. آنها اغلب نوید “سمزدایی” را از طریق اماله میدهند.

خطرات کاهش وزن سریع چیست؟
کاهش سریع وزن میتواند باعث ایجاد آسیبهای جسمی در بدن شود. خطرات جدی احتمالی شامل موارد زیر است:
- ایجاد سنگهای صفراوی، که در ۱۲ تا ۲۵ درصد از افرادی که در طی چند ماه، مقادیر زیادی از وزن خود را از دست میدهند اتفاق میافتد.
- کمآبی، که با نوشیدن مایعات زیاد میتوان از ایجاد آن جلوگیری کرد.
- سوءتغذیه، معمولاً از عدم خوردن پروتئین کافی پس از چند هفته اتفاق میافتد.
اگرچه اکثر افرادی که به دنبال کاهش سریع وزن هستند، معمولاً این کار را برای رضایت خود انجام میدهند اما اغلب اوقات نیز هدفشان رسیدن به سایز دلخواه یا داشتن اندام زیبا و خوب به نظر رسیدن در کنار ساحل است.
گرسنگی کشیدن مطمئناً ایده خوبی نیست. اما اگر به فکر سلامتی خود هستید، یک دوره کوتاه از محدود کردن خود در مصرف کالری زیاد، احتمالاً آسیبی به شما نمیرساند. شما باید در مورد اقداماتی که در این راستا انجام میدهید با پزشک خود مشورت کنید و از مصرف پروتئین در رژیم غذایی خود مطمئن شوید (۷۰ تا ۱۰۰ گرم در روز). قرص مولتیویتامین مصرف کنید و غذاهای سرشار از پتاسیم (گوجهفرنگی، پرتقال و موز) میل کنید.
همچنین، به یاد داشته باشید که رژیمهای سخت بهندرت به شما در رسیدن به وزن پایدار و همراه با سلامتی کمک میکنند. بیشتر افرادی که از طریق این رژیمها وزن کم میکنند مجدد به وزن قبلی خود بازمیگردند.

قرصها و مکملهای رژیمی
دهها مکمل رژیم غذایی وجود دارند که ادعای سرعت بخشیدن به کاهش وزن را دارند. آنها ادعا میکنند که مانع جذب مواد مغذی، افزایش سوختوساز بدن یا سوزاندن چربی میشوند.
رژیمهای غذایی بسیار کمکالری (VLCDs)
یک روش اثباتشده برای کاهش سریع وزن، رژیم غذایی بسیار کمکالری است که تحت نظارت پزشکی (VLCD) قرار دارد. اکثر اطلاعاتی که در مورد کاهش سریع وزن شناخته شده است، ناشی از مطالعات افراد در مورد این رژیمها است.
کرمها، دستگاهها و روشهای جادویی
به نظر میرسد پایانی برای ایدههای مورد تردید برای کاهش سریع وزن وجود ندارد. در بیشتر این ادعاها وعده جایگزینی آن با رژیم یا ورزش مطرح میشود.
آیا کاهش وزن سریع مؤثر است؟
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) مکملهای غذایی خاصی را تأیید کرده است، اگرچه آنها را مانند مواد غذایی و نه داروها تأیید میکند.
این سازمان، ادعاهای مطرح شده توسط محصولات کاهش وزن بدون نسخه را تأیید نمیکند. برخلاف تولیدکنندگان داروها، سازندگان این مکملها مجبور نیستند قبل از فروش محصولاتشان در بازار ایمن یا مؤثر بودن آنها را اثبات کنند. این بدان معنا است که مکملهای غذایی قبل از فروش به تأیید سازمان FDA احتیاج ندارند.
بهجز استفاده از رژیم کمکالری و جراحی جهت کاهش وزن، مفید بودن هیچ محصول، قرص یا رژیم غذایی دیگری برای کاهش سریع وزن اثبات نشده است. داروهایی برای کاهش وزن وجود دارند اما هیچیک از آنها برای کاهش سریع وزن در نظر گرفته نشدهاند و ممکن است عوارض جانبی نیز به همراه داشته باشند.
در هر نوع برنامه کاهش سریع وزن، چیزی که واقعاً چربی را میسوزاند قرص یا نوع غذا نیست بلکه کاهش کالری مصرفی به همراه ورزش است.
سایر عوارض کاهش سریع وزن شامل موارد زیر است:
خطرات کاهش سریع وزن با مدتزمان صرف شده در رژیم غذایی افزایش مییابد. داشتن رژیم بدون پروتئین بهویژه خطرناکتر است.

آیا کاهش سریع وزن همیشه ایده خوبی است؟
رژیمهای کاهش وزن سریع میتوانند اثرات بدی داشته باشند، اما یکی از عوارض آن بیشتر چاق شدن است. به همین دلیل، رژیمهای غذایی با کالری بسیار کم (VLCDs) گزینه مناسبی برای کاهش وزن برای مبتلایان به چاقی (دارای شاخص توده بدنی (BMI) بیشتر از ۳۰) در نظر گرفته میشود که نیاز به کاهش سریع وزن برای هدفی خاص مانند جراحی کاهش وزن دارند.
اینگونه رژیمها باید تحت نظارت پزشک انجام شوند که معمولاً چندین هفته به طول میانجامند. وعدههای غذایی متعادل هستند اما هزینه آنها نسبتاً بالا است و در طی زمان هزاران دلار خرج بر میدارد. در رژیمهای کمکالری VLCD مطمئناً ۱۵ تا ۲۵ درصد از وزن بدن در ۱۲ هفته کاهش مییابد. این آمار در مورد کسانی است که برنامه را تا پایان انجام میدهند چراکه در حدود ۲۵ درصد تا نیمی از مردم برنامه را کامل نمیکنند. زمانی که رعایت رژیم متوقف شود وزن سریعاً به میزان اولیه بازمیگردد. برخی از متخصصان معتقدند بهتر است از رژیمهای منظمی استفاده شود که پس از کاهش وزن بتوان آن را ثابت نگه داشت.