هوش مصنوعی و تصویربرداری پزشکی(۱۴)

 

نقش هم‌افزایی معیارهای ارزیابی هوش مصنوعی و نیازهای بالینی

ارزیابی دقیق مدل‌های هوش مصنوعی در تصویربرداری پزشکی، نیازمند رویکردی جامع و متناسب با چالش‌های عملی بیمارستان‌هاست. صرفا تمرکز بر شاخص‌های کلی، مانند دقت، نمی‌تواند نمایی کامل از عملکرد مدل را در گروه‌های مختلف بیماران ارائه دهد. برای ارزیابی کارآمد، باید به نیازهای بالینی و محدودیت‌های عملی بیمارستان‌ها توجه کرد. آیا معیارهای انتخابی، به واقع، درک عمیقی از عملکرد مدل در شرایط واقعی ارائه می‌کنند؟

مدل‌های هوش مصنوعی، فارغ از دقت محاسباتی، در نهایت باید در محیط‌های بالینی به کار گرفته شوند. این محیط‌ها با شرایط خاص خود، محدودیت‌ها و نیازهای منحصر به فردی دارند. برای مثال، سرعت پردازش، حجم داده‌های موجود، نوع تجهیزات و امکانات موجود در بیمارستان‌ها، همگی می‌توانند بر قابلیت استفاده و بهره‌وری مدل‌ها تاثیرگذار باشند. بنابراین، ارزیابی عملکرد مدل‌ها باید به شکلی طراحی شود که قابلیت پیاده‌سازی و کاربرد عملی در بیمارستان‌ها را مد نظر قرار دهد.

به عنوان مثال، اگر یک مدل هوش مصنوعی برای تشخیص زودهنگام تومورها طراحی شده است، سرعت تشخیص و دقت تشخیص در تصاویر با کیفیت پایین، اهمیت بسیاری خواهد داشت. بیمارستان‌هایی با دسترسی محدود به تجهیزات پیشرفته، به مدل‌هایی نیاز دارند که بتوانند با داده‌های موجود، به خوبی عمل کنند. آیا معیارهای ارزیابی، این جنبه‌های کاربردی را در نظر گرفته‌اند؟ آیا تنها بر دقت مدل در تصاویر ایده‌آل متمرکز شده‌اند یا به داده‌های نامنظم و نویزی نیز پرداخته‌اند؟

اهمیت دیگر، توجه به نوع بیماری‌های رایج در هر بیمارستان است. یک مدل برای تشخیص در یک بیمارستان تخصصی قلب و عروق، باید با داده‌های مربوط به بیماری‌های قلبی به خوبی آموزش داده شود و ارزیابی شود. آیا معیارهای ارزیابی، امکان بررسی عملکرد مدل در گروه‌های مختلف بیماری را فراهم می‌آورند؟ به بیان دیگر، باید به این پرسش پاسخ داد که آیا معیارهای ارزیابی، با نیازهای بالینی و نیازمندی‌های عملی بیمارستان‌ها همسو هستند؟

برای مثال، در ارزیابی تشخیص سرطان، آیا معیارهای ارزیابی صرفا بر دقت تشخیص تمرکز دارند یا به میزان کاهش فرآیند تشخیص خطاها و بهبود زمان تصمیم‌گیری نیز توجه کرده‌اند؟ آیا معیارها، تفاوت‌های عملکرد مدل را در تشخیص بیماری‌های نادر و شایع درک می‌کنند؟

برای پاسخ به این پرسش‌ها، مورد نیاز است که ارزیابی‌ها از جنبه‌های مختلفی بررسی شود. در نهایت، ارزیابی کامل و دقیق باید با توجه به شرایط عملی بیمارستان‌ها، به صورت جامع و با در نظر گرفتن نیازهای بالینی، انجام شود. این امر، به بهبود کاربرد عملی و اعتماد به مدل‌های هوش مصنوعی در محیط‌های بالینی می‌انجامد.

 

ارزیابی همسانی عملکرد مدل‌های هوش مصنوعی در تصویربرداری پزشکی

برای تضمین عملکرد یکسان مدل‌های هوش مصنوعی در تصاویر مختلف و با منشاهای گوناگون، نیاز به رویکردی جامع و چند وجهی است که فراتر از ارزیابی‌های صرفاً آماری باشد. تنها تمرکز بر شاخص‌های کلی مانند دقت، بیانگر واقعیتی نیست که در شرایط واقعی بالینی رخ می‌دهد.

اولین گام، جمع‌آوری داده‌های متنوع و با کیفیت بالا از منابع گوناگون است. این داده‌ها باید طیف وسیعی از انواع تصاویر پزشکی، از لحاظ کیفیت، رزولوشن، و نوع تجهیزاتی که برای تولید تصویر استفاده شده‌اند را در بر بگیرند. برای مثال، مقایسه مدل بر روی تصاویر MRI گرفته شده با دستگاه‌های مختلف برندهای مختلف و در مراکز بیمارستانی مختلف، بسیار حائز اهمیت است. این توزیع نمونه‌ها، اطمینان می‌دهد که مدل با طیف گسترده‌ای از تنوعات محیطی و تجهیزاتی مواجه شده و به درستی آموزش دیده است.

در مرحله بعدی، مدل‌های ارزیابی باید به طور فعال به دنبال تفاوت‌های احتمالی باشند. این تفاوت‌ها ممکن است به دلیل عوامل مختلفی باشند، از جمله نوع تجهیزاتی که برای تصویربرداری استفاده شده، متغیرهای فیزیکی در تصویربرداری، نوع تکنیک مورد استفاده برای تصویربرداری و یا حتی تفاوت‌های در کیفیت تکنیکی و مهارت اپراتورها.

برای این منظور، استفاده از تکنیک‌های ارزیابی تطبیقی (مثلاً مقایسه نتایج مدل با تصاویر استاندارد مرجع و یا با نتایج حاصل از روش‌های تشخیص معمول) می‌تواند در شناسایی و بررسی این تفاوت‌ها مفید باشد. مدل‌سازی این عوامل تاثیرگذار در عملکرد مدل، کلیدی در ایجاد درک کامل از نحوه عملکرد مدل در شرایط مختلف است.

همچنین، مدل‌های هوش مصنوعی باید قادر باشند در شرایط نویز و کیفیت پایین تصویر، نیز به طور یکسان عمل کنند. این امر با آموزش و تست مدل با مجموعه‌ای از داده‌های با کیفیت پایین، نویز دار و ناقص، به دست می آید. طراحی مجموعه داده‌های آموزشی که انواع نقص‌ها را پوشش می‌دهد، نقشی حیاتی در تضمین عملکرد یکسان مدل در شرایط واقعی دارد.

به منظور بررسی کامل، استفاده از روش‌های تحلیلی مانند تحلیل واریانس در مقایسه عملکرد مدل در گروه‌های مختلف تصاویر و منابع، راهکار مؤثری است. بررسی و تحلیل دقیق الگوهای انحراف، کشف دلایل احتمالی عملکرد ضعیف و ارائه راهکارهای اصلاحی را امکان‌پذیر می‌کند.

در نهایت، استفاده از معیارهای ارزیابی مختلف که عملکرد مدل را در طیف وسیعی از شرایط ارزیابی می‌کند، امری ضروری است. از این طریق، اطمینان حاصل می‌شود که مدل در تصاویر مختلف و از منابع مختلف، عملکرد یکسانی را ارائه می‌دهد و در شرایط ناهمگن، نیز به خوبی عمل می‌کند. مهم این است که معیارهای ارزیابی، نه تنها دقت کلیدی را مورد توجه قرار دهند، بلکه به تفاوت‌ها و تغییرات بالقوه در شرایط مختلف نیز بپردازند.

 

 

لینک کوتاه خبر:

https://elmafarinan.ir/?p=9974

مدیریت سایت

مدیریت سایت

كارشناس ارشد و عضو بازنشسته گروه راديولوژي و فیزیک پزشکی دانشكده پيراپزشكي دانشگاه علوم پزشکی کاشان همراه 09133632320 Email:malakootishad164@yahoo.com به استحضار مي رساند در مدت سابقه آموزشي هر ترم بطور متوسط بين 16-14 واحد درسي تدريس ودر هر ترم مسئوليت هدايت متوسط 25 دانشجو را بعنوان استاد راهنما بعهده داشته و تاكنون بيش از 1000 ساعت كارگاههاي متعدد آموزشي در عناوين مختلف باستناد گواهي هاي موجود را گذرانده وتاكنون 4مقاله باهمكاران تحت عناوين 1- كنترل كيفي دستگاه هاي راديولوژي تشخيصي بيمارستان هاي تابعه دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1386-دکتر اکبر علی اصغر زاده، حبیب الله مرادی، حمید رضا ملکوتی شاد 2- بررسي موارد و علل تكرار تصاوير راديوگرافي در بيمارستان هاي کاشان در سال 1385 نويسندگان:دكتر اكبر علي اصغرزاده - مهران محسني-حميد رضا ملكوتي شاد 3- عنوان :استفاده از روش خود ارزيابي «Self Evaluation » براي ارزيابي نيازها و برنامه ريزي جهت ارتقاء سطح كيفي آموزش دانشجويان دوره كارداني راديولوژي-1382 نويسندگان: دكتر اكبر علي اصغرزاده ، حميد رضا ملكوتي شاد ، مهرداد مهديان 4- ساخت‌ فنتومهاي‌ راديوگرافي‌ آموزشي‌ در دانشگاه‌ علوم‌ پزشكي‌ كاشان‌- 1383 نويسندگان‌ :دكتر اكبر علي‌ اصغرزاده‌ - دكتر حسين‌ نيكزاد - حميد رضا ملكوتي‌ شاد داشته كه در نشريات مختلف به چاپ ودر سمينار هاي مختلف ارائه شده است ضمنا اينجانب تاكنون ده ها مقاله دانشجويي را راهنمايي نموده منجمله : • بررسي آرتيفكت تصاوير راديولوژيكي ونقش فيلتراسيون • " " در MRI -1386 • بررسي آر تيفكت در CT-SCAN -1387 • " " در سونوگرافي وپزشكي هسته اي1386 • بررسي علل انجام راديوگرافي CHESTدر مراكز راديولوژي تابعه دانشگاه-1382 • ماموگرافي ديجيتال • برريس مقايسه اي CT-SCAN و MRI در تشخيص بيماريهاي دستگاه هاي مختلف • ميزان اطلاع دانش اموزان پيش دانشگاهي شهرستان كاشان از رشته راديولوژي 83-82 • بررسي مقايسه اي استاندارد تجهيزات پزشكي مراكز راديولوژي دانشگاههاي علوم پزشكي كاشان،اصفهان،قم ويزد • بررسي ميزان استفاده از كتابهاي لاتين خريداري شده ،كتابخانه هاي دانشگاه طي سالهاي 82-65 • مقايسه عملكردي آموزشي و بررسي سر فصل دروس رشته پرتونگاري ايران وكانادا در سال81 • بررسي سطح مطالعه در نزد دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي كاشان –سال 80 • بررسي تغييرات جنين طي هفته هاي مختلف از ديدگاه سونوگرافي -سال78

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها

پربحث ترین ها

تصویر روز:

پیشنهادی: