به گزارش علم افرینان به نقل از isr.org.ir، راهنمای اخلاق حرفه ای در مراکز تصویر برداری پزشکی تدوین شده توسط کمیته اخلاق حرفه ای انجمن رادیولوژی ایران بدین شرح می باشذ
بحث اول- رازپوشی حرفه ای و رعایت حریم خصوصی بیمار.
همکاران گرامی، با توجه به بند ۴ پیش نویس آیین نامه اخلاق انجمن رادیولوژی ایران رعایت موارد زیر بیش از پیش مورد درخواست است:
” ۴ -حریم خصوصی بیمارباید محترم شمرده شود و رازپوشی حرفه ای درمورد او اعمال شود.
- بیمارباید پیشاپیش درباب مواردی که به واسطه تصریح درقوانین یا درخواست مقام های قضایی، رعایت سلامت و منافع بیمار یاجامعه یا به دلیل قرارداد های بیمه ای و معاینات استخدامی،معاینات و بررسی های پزشکی قانونی وامثال آن ،رعایت رازپوشی مطلق ، ممکن نیست، آگاهی یابد.
- بیمار حق دارد که به تنهایی معاینه شود و در صورتی که بخواهد و از نظرعملی مقدور باشد، فرد معتمد دیگری نیز در اتاق معاینه حضور یابد. این مورد بویژه در باب معاینه بیمار توسط فرد غیر هم جنس و در مورد معاینه کودکان اهمیت ویژه ای دارد. “
- معاینه هم زمان دو بیمار در یک اتاق ممنوع است مگر اینکه راز پوشی حرفه ای و حریم خصوصی بیماران- به روشی مانند وجود دیواریا پاراوان ثابت که بیماران یکدیگر را نبینند و صدای همدیگر را نشنوند – رعایت شود.
- معاینه بیمار توسط سایر همکاران- به غیر از رادیولوژیست اصلی – به هردلیلی مانند آموزش، پژوهش و…، باید با اجازه و رضایت بیمارباشد.این امر بویژه در بخش های آموزشی حائز اهمیت است .
- در معاینات با حساسیت بیشتر مثل سونوگرافی ترانس کاویتی، حضور پرستار یا منشی همگن با بیمار در اتاق معاینه توصیه می شود.
در این موارد بهتر است همسر بیمار در اتاق حاضر نباشد. - هرگونه فیلم برداری یا عکس برداری از بیمار باید با اجازه کتبی وی صورت گیرد.فیلم برداری یا عکس برداری از رادیولوژیست نیز به نوعی نقض حریم خصوصی وی تلقی می شود و نباید بدون اجازه انجام شود. در هر صورت مسئولیت رعایت رازپوشی حرفه ای و حفظ حریم خصوصی ، همچنین حفظ و نگه داری اسناد وبایگانی مدارک پزشکی و تمهید مقدمات لازم برای حفاظت آن ها و جلوگیری ازدسترسی سایرین- )از جمله شرکت های ارائه کننده خدمات پکس و شرکت های نصب کننده دوربین ها و..( به مدارک و پیشگیری از افشای اسراردر وهله اول برعهده رادیولوژیست و همچنین بر عهده مسئول فنی بخش رادیولوژی است.
- استفاده از تصاویر و اطلاعات بیمار در آموزش و پژوهش باید با رعایت حداکثر رازپوشی صورت گیرد- نام بیمار، تصویر وی و هر مشخصه ای که بر اساس آن بتوان بیمار را شناسائی یا ردیابی کرد باید حذف شود و در صورت لزوم بجای نام بیمار از کد استفاده نمود.
- تعبیه دوربین مدار بسته یا ضبط صدا در اتاق معاینه و مکان های خصوصی مانند رختکن بیماران یا محل استراحت کارکنان ممنوع است و رادیولوژیست مکلف است از رعایت حریم خصوصی بیمارو کارکنان اطمینان حاصل کند و در صورت شک به وجود دوربین و امثال آن، از پذیرش و معاینه بیمار خودداری نماید.
- مصاحبه با رسانه ها و افشای اسرار بیماران در فضای مجازی – حتی با ادعای نیت خیر خواهانه و بدون نفع شخصی برای رادیولوژیست، علاوه بر اینکه از سوی قانونگذار جرم انگاری شده است، از نظر اخلاق حرفه ای نیز قابل قبول نیست.
- رادیولوژیست موظف است به کارکنان ، بویژه مسئول پذیرش بیمار در باب رعایت رازپوشی حرفه ای و رعایت حریم خصوصی بیمار-خصوصا هنگام تکمیل فرم اطلاعات یا گرفتن شرح حال بیمار آموزش دهد.
- در بخش های بیمارستانی بویژه بخش های مراقبت ویژه که ممکن است بیمار هشیاری کامل نداشته باشد،رعایت حریم خصوصی بیمار،حداقل با استفاده از پرده یا پاراوان ، قبل از معاینات سونوگرافیک یا انجام دادن اقدامات مداخله ای و رادیوگرافی های پرتابل ضرورت دارد