درآمد میلیاردی آسیاب داران با فروش سبوس گندم

به گزارش علم آفرینان به نقل از اقتصادآینده نیوز ، بر اساس آخرین دستورالعمل کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به منظور اجرای طرح احیای نان کامل باید یک تا ۳ آسیاب در هر استان تولید کننده صرف آرد کامل باشند، طرحی که سال ۸۰ نیز  در اصفهان به اجرا درآمد و ۵ سال با موفقیت اجرا شد.
به گفته علی قاسمی، کارشناس حوزه آرد و نان کشور، از سال ۹۸ دولت به جای پرداخت دستمزد آسیاب بانی و حمایت از آنها دست این صنف را آزاد گذاشته است که ۵۰ درصد سبوس استخراجی از گندم را در بازار به فروش برسانند و بخشی ازهزینه های خود را جبران کنند.
سالانه بیش از چند تن سبوس در بازار بفروش میرسد
۱۰ سال پیش رئیس انجمن کارخانجات کشور رسانه ای کرد که سالانه یک و نیم میلیون تن سبوس گیری و در بازار بفروش میرسد که با افزایش مصرف آرد طی ۱۰ سال گذشته در کشور بطور قطع این آمار به  ۲ میلیون تن رسیده است که ضمن اینکه وابستگی کشور را به واردات گندم از خارج بیشتر می کند نیز  درآمدهای میلیاردی را برای آسیاب داران در پی دارد.
همچنین به گفته موسسه تحقیقاتی آب و خاک جهاد کشاورزی با سبوس گیری بالغ بر ۸۵ درصد فیبر، املاح  و کل جوانه گندم دور ریخته میشود و همین مسئله عامل خیزش ملی برای “احیای آرد کامل” در بین تصمیم گیران و تصمیم سازان کشور شد و اداره کل استاندارد که تا پنج سال پیش اعلام می کرد سبوس گیری از گندم به ما ارتباطی ندارد امروز این دستگاه نیز به جد خواستار اجرای طرح احیای نان کامل شده است.
ضرر چند صد میلیاردی آسیاب داران در پی اجرای طرح نان کامل
اما اجرای این طرح با مخالفت جدی برخی از آسیاب داران مواجه است به طوری که در یک نامه محرمانه ای مسئول آسیاب یکی از استان های کشور مطرح کرد که در صورت کم کردن سبوس از ۱۸ به ۱۵ درصد، ماهانه آسیاب داران ۷۰۰ میلیون  تومان ضرر مالی می کنند و این در حالی است که برای عملیاتی کردن طرح احیای نان کامل باید ۱۸ درصد سبوس گیری به حدود ۱۲ درصد برسد که نشان از ضرر چند صد میلیاردی آسیاب داران است .
در همین راستا به منظور مجاب کردن آسیاب داران و رفع مانع تراشی آنها برای احیای آرد کامل با افزایش نرخ آرد کامل موافقت شد و در واقع مصرف کنندگان نان کامل با پرداخت اندکی هزینه بالاتر خریدار نان سالم خواهند شد و سود حاصل از آن در جیب نانوا و آسیاب داران می رود.
در طرح احیای نان کامل کمیسیون اصل ۹۰ مجلس مصوب کرد که نانوایی های که اقدام به پخت نان کامل میکنند تحت حمایت کامل قرار بگیرد بطوری که دیگر آرد آنها سهمیه ای نباشد و محدودیتی برای پخت نان کامل نداشته باشد و در صورت تخطی و عدم تامین آرد کامل این دست از نانوایی ها با خاطیان برخورد خواهد شد.
کمیسیون اصل ۹۰ به آسیاب دارانی که آرد سبوس دار تولید کنند وعده جبران ضرر مالی آنها را داد .
وارد کردن آرد فانتزی ، بربری و قنادی در آرد کامل
محمد رضا خواجه ، کارشناس حوزه آرد و نان کشور و عضو کمیته تدوین استاندارد گندم،آرد و نان کشور گفت: در صورت اختصاص یک آسیاب در هر استان به احیای آرد کامل که در مجموع شاهد اجرای طرح در ۳۲ آسیاب کشور خواهیم شد منجر به تحول بزرگی در حوزه نان و سلامت جامعه میشود.
وی با اشاره به ۳۸۰ آسیاب در کشور گفت: نیاز به ورود تمام آسیاب داران به تولید آرد کامل نیست.
وی در این ارتباط توضیح داد: سال ۸۰  این طرح با وارد شدن تنها سه آسیاب در استان اصفهان تا ۵ سال با موفقیت اجرایی شد و پس از وارد شدن تمام آسیاب دارها طرح به شکست خورد.
خواجه افزود: با محدود کردن این طرح به یک تا سه آسیاب امکان کنترل و نظارت کیفی بر روی آنها وجود دارد اما این در حالی است که در صورت تعمیم آن به کل آسیاب ها احتمال مخدوش شدن این طرح وجود دارد.
وی ادامه داد: در زمان حاضر آسیاب دارها با جدا کردن سبوس از گندم، آرد سفید را برای تولید کیک، کلوچه، ماکارانی و نان ساندویجی استفاده می کنند که با اجرای طرح احیای نان کامل باید تمام آسیاب دارها تنها یک نوع آرد تولید کنند اما بعضا و سابق بر این مشاهد شد که  برخی از آسیاب دارها  پسماند آرد قنادی، بربری و فانتزی را وارد آرد سبوس دار می کردند و باعث تیره شدن نان و متلاشی شدن خمیر می شدند و شاطر هم زیر بار پخت نان نمی رفت و این طرح با ورود تمام آسیاب دارها با شکست بزرگی مواجه شد.
خواجه گفت: به انضمام اختصاص یک تا سه آسیاب در هر استان به تولید آرد کامل و در اختیار قرار دادن آن به نانوایی های که صرفا اقدام به پخت نان کامل کنند می توانند آسیاب های موجود  یک روز در هفته یا ماه را اختصاص به تولید آرد سبوس دار کنند.
مرگ سالانه ۳۰ هزار نفر در کشور به خاطر عدم مصرف نان کامل است
به گفته سامان کریمی ، یکی دیگر از کارشناسان حوزه آرد و نان کشور علت مخالفت برخی از کارخانجات آرد با احیای طرح احیای آرد کامل در کشور به خطر افتادن منافع آسیاب داران در سه مرحله سبوس گیری، نم زنی و نول کشی است.
وی در این ارتباط ادامه داد: محرومیت از فروش سبوس گیری و محرومیت از نم زنی که برای افزایش عمر آرد لازم است و محرومیت نول کشی(آرد قنادی که یکی از انواع چهارگانه آردهای تولیدی در ایران است )و بیشترین سبوس گیری را دارد و به همین خاطر باعث نگرانی آنها از حذف  درآمد های میلیاردی میشود .
کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با در نظر گرفتن مصالح ملی دستور احیای نان کامل را در حالی داد که وعده تامین منافع صنف نانوایان و آسیاب داران را نیز مطرح کرد.
در پی دستور کمیسیون اصل ۹۰ نماینده دارو غذای کشور اعلام کرد برای ۱۱۰ کارخانه آرد مجوز تولید آرد کامل صادر شد.
همچنین دکتر عبداللهی از دبیر خانه شورای عالی سلامت خبر از تولید نان کامل در یک هزار و ۵۰۰ نانوایی در زمان حاضر داد.
دکتر اسماعیل زاده رئیس دفتر بهبود تغذیه کشور در راستای اهمیت اجرای طرح احیای نان کامل گفت: بیش از ۳۰ هزار مرگ و میر سالانه در کشور به خاطر عدم مصرف آرد کامل و نان کامل است و این درحالی که آمار سالانه مرگ و میرها در کشور به ۳۰۰ هزار میرسد.
بر اساس دستورالعمل کمیسیون اصل ۹۰ مقرر شد استاندارد آرد کامل مشتمل بر سبوس و جنین گندم و درصد نم زدگی برای انواع نان‌های سنتی توسط سازمان ملی استاندارد ظرف مدت ۳ ماه تدوین شود و یک الی ۳ آسیاب‌دار به عنوان تولیدکننده آرد کامل در همه استان‌ها از سوی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با هماهنگی وزارت امور اقتصاد و دارایی مورد حمایت قرار گیرند. همچنین تدوین شیوه نامه پخت نان کامل ظرف مدت ۲ ماه توسط وزارت بهداشت، سازمان ملی استاندارد و سایر بخش‌های ذیربط انجام پذیرد و نرخ متفاوتی برای تولیدکننده آرد و نان کامل توسط وزارتخانه‌های کشور، جهاد کشاورزی و صمت تعیین شود

لینک کوتاه خبر:

https://elmafarinan.ir/?p=1134

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پربازدیدترین ها
  • داغ ترین ها

پربحث ترین ها

تصویر روز:

پیشنهادی: